top of page
  • Writer's pictureZoran Minic

Koje se knjige nalaze u Svetom pismu? Šta znači da je Sveto pismo sastavljeno od raznih knjiga?


Sveto pismo je antologija spisa koje sadrži 66 knjiga. Sveto pismo se sastoji od dva dela, Starog zaveta i Novog zaveta. Stari zavet ima 39 a Novi 27 knjiga.


U Starom zavetu postoje četiri osnovne podele knjiga. Prva je Petoknjižje, koje sadrži Postanje, Izlazak, Levitski zakonik, Brojeve i Ponovljeni zakon.


Druga podela je na istorijske knjige, i ona uključuje 12 knjiga: Isus Navin, Sudije, Ruta, 1. i 2. Samuilova, 1. i 2. Kraljevima, 1. i 2. Dnevnika, Ezra, Nehemija i Jestira.


Treća podela je na knjige poezije (ili knjige mudrosti) i sadrži knjige: Jov, Psalmi, Poslovice, Propovednik, i Pesma nad pesmama.


Četvrta podela je na proročke knjige i uključuje pet najvećih proroka (Isaija, Jeremija, Jeremijine tužbalice, Jezekilj, i Danilo) i 12 manjih proroka (Osija, Joil, Amos, Ovdija, Jotam, Mihej, Naum, Avakum, Sofonija, Agej, Zaharije i Malahija).


Novi zavet takođe ima četiri glavne podele knjiga. Prva podela je na Jevanđelja – po Mateju, Marku, Luki i Jovanu.


Druga podela uključuje istorijske knjige – knjigu Dela apostolska.


Treća podela je na poslanice. One uključuju 13 Pavlovih poslanica (Rimljanima, 1. i 2. Korinćanima, Galatima, Efežanima, Filipljanima, Kološanima, 1. i 2. Solunjanima, 1. i 2. Timoteju, Titu i Filimonu) i 8 generalnih poslanica (Jevrejima, Jakovljevu, 1. i 2. Petrovu, 1., 2. i 3. Jovanovu i Judinu).


Četvrta podela uključuje proročke knjige – knjigu Otkrivenje.


Ovih 66 knjiga je napisalo 40 raznih pisaca u periodu od otprilike 1400 godina, na hebrejskom, aramejskom i grčkom. Spise su potvrdile rane crkvene starešine (jevrejske starešine za starozavetne spise). Ovih 66 knjiga Svetog pisma su nadahnute Božije reči koje su poslužile da se izgrade učenici (Matej 28:18–20) i izgrade današnji vernici (2 Timoteju 3:16–17). Sveto pismo nije stvoreno običnom ljudskom mudrošću već ga je Bog nadahnuo (2. Petrova 1:20–21) i trajaće zauvek (Matej 24:35).


Iako Sveto pismo govori o mnogim temama, njegova glavna poruka je da je Jevrejski Mesija, Isus Hristos došao na svet da bi doneo put za spasenje svih ljudi (Jovan 3:16). Samo putem biblijskog Isusa Hrista osoba može da se spase (Jovan 14:16; Dela 4:12). „Vera, dakle, potiče od propovedi, a propoved biva Hristovom rečju." (Rimljanima 10:17).

20 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page